Skip to main content
Article detail banner

Daha Aydınlık Bir Geleceğe Doğru: 2023 Depremi Sonrası Öğrenciler STEM İle Yaratıcılığı Keşfediyor

August 20, 2023 | by GE Aerospace News Staff
Hatay'daki Narlıca Ortaokulu'na hareketlilik hâkimdi. 60'tan fazla öğrenci, renkli kalemler ve makaslarla duraksamadan çalışıyordu. Kısa süre içinde, sıralarının üstünde güneş panelleri olan evler, ağaçlar, rüzgar türbinleri ve gemilerle dolu nehirler ortaya çıkmaya başladı.  

Bu ortaokul öğrencileri, General Electric ve Habitat Derneği’nin ortaklığında gerçekleşen ve 8.200'den fazla öğrenciye ulaştığı proje kapsamında kâğıttan sürdürülebilir şehirler inşa ediyorlardı. Hem çevrimiçi hem de yüz yüze gerçekleştirilen "Bilim Yolunda Genç Adımlar" projesi, sürdürülebilirlik konusunda farkındalığı artırırken, aynı zamanda STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarına olan ilgiyi de pekiştirdi.  

GE Aerospace Türkiye Teknoloji Merkezi (TTC) Kadın Çalışan Ağı, GE Vernova ve Habitat Derneği'nin birlikte yürüttüğü bu proje, belirlenen ilk hedeflerin ötesine geçti. Türkiye'nin 100. yılı ve GE'nin ülkedeki 75. yıl dönümünden esinlenilerek belirlenen projenin asıl amacı 7.500 öğrenciye ulaşmaktı. Ancak proje, Temmuz-Aralık 2023 tarihleri arasında 8.200'den fazla öğrenciye ulaşarak tahminleri aştı. 70 şehir ve okulda gerçekleştirilen 70'ten fazla çevrimiçi ve yüz yüze seminerlerle bu başarıya ulaşıldı.  

TTC Kadın Çalışan Ağı katılımıyla yürütülen bu proje, ulaştığı kişi sayısı açısından en etkili projelerden biri hâline geldi. 



Keşfetmenin Mutluluğu 

Organizatörler, Şubat 2023'te Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve 11 şehri etkileyen deprem bölgelerine odaklandılar. Bu felaket, milyonlarca insanı etkilerken birçok evi, okulu ve binayı yıkıma uğrattı. Proje, bu 11 şehre özel bir önem verirken çevrim içi eğitimler aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanındaki diğer öğrencilere de ulaşarak ülke genelinde bir başarı elde etti.  

GE Aerospace Teknoloji Programı Lideri ve aynı zamanda TTC Kadın Çalışan Ağı'nın Eş Lideri olan Hilal Şenuysal, "Depremden etkilenen bu öğrencilerle çalışmak hayat değiştiren bir tecrübeydi." dedi. "Öğrencilerin gözlerindeki keşfetme coşkusunu paylaşmak ve yeni şeyler öğrenmeye olan heveslerini görmek gerçekten etkileyiciydi." diye ekledi.  

Proje hem kız hem de erkek öğrencilere eşit şekilde ulaşırken özellikle kız çocuklarının önüne çıkan fırsatlar Hilal için özel bir önem taşıyordu.  

"Havacılık sektöründe çalışan bir kadın mühendis olarak, tüm öğrencilerin hayal güçlerini genişletmelerine yardımcı olmak ve özellikle kız öğrencilerin kariyer olanaklarını keşfetmeleri konusunda onlara ilham kaynağı olmak benim için çok anlamlıydı."  

GE Aerospace'te Kıdemli Uzman Mühendis olarak çalışan ve TTC Kadın Çalışma Ağı'nın Eş Lideri olan Özge Kum da Narlıca Ortaokulu'na Hilal ile birlikte gidenler arasındaydı.  

"Bu proje her yönüyle gerçekten ilham vericiydi. Öğrencilere STEM kariyerlerini düşünmeleri için ilham verdik. Ancak, çocukların ne kadar açık fikirli, yaratıcı ve duygusal olarak güçlü olduklarını görmek benim için de ilham kaynağı oldu. Kendileri ve daha iyi bir dünya için büyük hayalleri var."  

Projeye katılan 14 GE Aerospace ve GE Vernova çalışanı, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki yüz yüze eğitimlere liderlik ettiler. Yönetici sponsor ve TTC lideri Dr. Aybike Molbay ile TTC İnsan Kaynakları lideri Özlem Akalp de Malatya'daki eğitimlere katıldılar. 

 

Kâğıttan 3D Kalemlere 

Farklı yaş gruplarındaki öğrenciler, proje süresince yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik konularında bilgi edinirken "sürdürülebilir şehirler" atölyeleri aracılığıyla yeni yaklaşımları hayata geçirme fırsatı buldular. Küçük yaştaki öğrenciler, kâğıtlar ve LED ışıklar kullanarak basitçe aydınlatılmış sürdürülebilir şehirler yarattılar. Daha büyük öğrenciler ise 3D kalemler kullanarak hava türbinleri ve sürdürülebilir şehirlerdeki diğer yapıları bir araya getirdiler. 

Projenin çevrimiçi oturumlarında, gönüllüler çocuklara 3D tasarım becerilerini geliştirmeleri için çevrimiçi platform Tinkercad'i ve elektrik devre tasarımı ile yazılım programlamasını basitleştirilmiş bir kodlama platformu olan CODE::Blocks üzerinden öğrettiler. 

TTC Kadın Çalışan Ağı, gençlerin beceri gelişimini, girişimciliği ve işgücü eğitimini teşvik eden Habitat Derneği ile olan işbirliği sayesinde pek çok genci etkilemeyi başardı. Gönüllüler, giderek dijitalleşen dünyamız ve sürdürülebilir gelişimle ilgili projelerde çalışmaya devam ediyor. 

GE Vakfı ve çalışan eşleştirme programı, topluluk içinde önemli bir rol oynayarak deprem yardım çalışmalarını desteklemek amacıyla Türkiye'de 550.000 dolar topladı. "Bilim Yolunda Genç Adımlar" projesi, TTC Kadın Çalışan Ağı'nın 2015'te başlattığı ve devam eden bir dizi faaliyetin parçasıdır. TTC Kadın Çalışan Ağı gönüllüleri, yıllar boyunca bölge genelinde düzenledikleri STEM etkinlikleri, Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri, "Başarı İçin Giyin" giysi bağış kampanyaları, yüzlerce saatlik mentorluk ve eğitimler aracılığıyla binlerce kız çocuğuna ve kadına ulaştı. 

 

 

Related Posts

GE Aerospace is a world-leading provider of jet and turboprop engines, as well as integrated systems for commercial, military, business and general aviation aircraft.